Ғылым - кафедра қызметінің басым бағыттарының бірі. Оқытушылар ғылыми жұмыс жүргізеді, біліктілігін арттырады, ғылыми тағылымдамадан өтеді, халықаралық ғылыми конференцияларға, конгрестерге, семинарларға қатысады.
XII Республикалық пәндік олимпиадаға қатысу
Соңғы 3 оқу жылындағы Ғылыми зерттеулердің нәтижелері бойынша кафедра қызметкерлері жалпы көлемі 463,366 п.л., 246 ғылыми баспа жұмыстарын жариялады, олардың ішінде: 47 оқулық және оқу құралдары; 4 монография; 73 мақала, оның ішінде 15 мақала жоғары Импакт-факторы бар журналдарда және 34 мақала Комитет ұсынған журналдарда; 108 баяндама жасалды ХҒПК-ға, оның ішінде 37-жақын шетелде, 3-алыс шетелде 19 патент, 6 патент беру туралы оң шешім қабылданды және пайдалы модельге патент алуға 4 өтінім берілді.
Кафедра ғалымдарының ғылыми зерттеулерінің бағыты:
Магистранттар мен докторанттарда кәсіби қызметпен байланысты құзыреттерді қалыптастыру және практикалық дағдыларды пысықтау үшін арнайы жабдықтар сатып алынып, мамандандырылған зертханалар мен оқу-ғылыми орталықтар құрылды:
Химиялық және биохимиялық зерттеулер жүргізу үшін АТУ құрылымдық бөлімшесі болып табылатын «Тамақ қауіпсіздігі» аккредиттелген сынақ зертханасының қызметтері ұсынылады.
Жабдықтар мен аспаптармен материалдық жарақтандыру оқу процесін тиісті деңгейде жүргізуге мүмкіндік береді. Соңғы 2 оқу жылында жаңа буын аспаптары мен жабдықтары сатып алынды: «Libra» бағдарламалық жасақтамасы бар диафанаскоп (Staiger фирмасы, Швейцария); ашыту өнімдері бойынша зерттеулер жүргізу үшін көлемі 40 литр «Симпл» әмбебап жүйесі (доктор Грубер фирмасы, Мәскеу қ.), «Технолог-Кондитер» бағдарламалық-технологиялық кешені сатып алынды 2.1 кондитерлік рецепттерді есептеу бойынша, «Құрама жем рецептерін есептеу» бағдарламалары-base-plus бағдарламалық жасақтамасы.
2018 жылы Эфес Қазақстан ЖК АҚ демеушілік қолдауымен жалпы өнімділігі 200 литрге дейін 1 ЦКТ -50 литр көлемінде Чех өндірісінің шағын сыра қайнату зауыты сатып алынды. Бұл жабық режимде сыра өндіруге, ғылыми зерттеулер жүргізуге және студенттердің, магистранттар мен докторанттардың ғылыми әзірлемелерін енгізуге үлкен мүмкіндіктер береді.
Шикізаттың дәстүрлі және дәстүрлі емес түрлерін қолдана отырып, құрамында глютені аз сыраны өндіру технологиясы әзірленді. Астық пен басқа сығындысы бар шикізаттың арақатынасы, сондай-ақ сыра қайнату үшін температуралық үзілістер таңдалды. Сыра қайнату және ашыту режимдері анықталды. Сыра ашытқысының штаммы жоғары ашыту әдісімен қантты тиімді ашыту үшін анықталды. Дайын өнімді органолептикалық, физика-химиялық және сенсорлық бағалау жүргізілді.
Жыл сайын мамандандырылған зертханалардың материалдық базасы университет сметасына сәйкес бөлінетін, жаңа жабдықтар мен аспаптарды, жиһаздарды, оқу материалдарын сатып алуға арналған материалдық құралдар есебінен жаңартылады.